Автоматичен сгъваем чадър за дъжд или класически голям чадър – каква е разликата и как да изберем?

автоматичен сгъваем чадър за дъжд или класически голям чадър за дъжд

Едно от най-важните решения при избора на чадър за дъжд е дали да си купите компактен автоматичен сгъваем чадър или класически прав голям чадър (тип бастун).

С огромния избор от хиляди чадъри на разположение, това не е най-лесното решение. В това кратко ръководство ще ви дадем цялата информация, от която се нуждаете, за да решите кой тип чадър е идеален за вас, за да получите най-добрия за себе си чадър.

След като проучихме стотици чадъри, ние включихме нашите Топ Избори в това ръководство, за да направим решението Ви за покупка без усилия.

Сгъваем чадър за дъжд – това е автоматичен чадър, който удобен и с висока стойност, която си заслужава цената

Сгъваемият чадър за дъжд, понякога наричан компактен автоматичен чадър или малък чадър, се състои от сгъваема рамка и сгъваем централен стик, способен да се свие до компактен размер. Този стил чадър всъщност се предлага в огромна гама от размери. В затворено положение дължината на чадъра може да варира от 15 см до над 45 см; ширината обикновено е между 4 см и 6 см.

Повечето сгъваеми автоматични чадъри обаче имат дължина, когато са затворени между 25 см и 33 см. Следователно, едно от ключовите предимства на притежаването на компактен чадър е очевидно неговата преносимост, което му позволява да се носи в чанта, раница, ученическа чанта или куфарче.

Обърнете голямо внимание на дължината на затворения чадър, за да сте сигурни, че той ще се побере в чантата, в която имате ще го носите, тъй като чадърите в горния край на диапазона, между 35 см и 45 см, ще се поберат само в по-големи чанти и раници.

Безопасен механизъм на автоматичен сгъваем чадър за дъжд Royal Walk
Автоматичен сгъваем чадър за дъжд Royal Walk отваряне и затваряне и здрава конструкция
Автоматичен сгъваем чадър за дъжд Royal Walk 102 см диаметър

Друго съображение относно преносимостта е формата на чадъра, когато е затворен. Някои модели имат цилиндрична форма, докато други имат плосък дизайн. Плоските чадъри са чудесни за побиране в малко отделение в чанта или дори джоб на палтото.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид тук, е размерът на купола на сгъваемия чадър, когато той е отворен. Размерът на купола се измерва по два начина: първо се използва измерване на дъга около кривината му и второ измерване на диаметъра на купола от ръб до ръб. Измерването на дъгата обикновено е с около 10% до 20% по-високо от измерването на диаметъра. Винаги препоръчваме да използвате размерът  на диаметъра, когато решавате кой чадър да изберете; това е така, защото само тази мярка дава действителната ширина на площта чадъра, която ще остане суха при дъжд.

Ако погледнем от друга гледна точка, от горе, няма да видите дори дъгата на рамката; бихте забелязали само диаметъра на купола от ръб до ръб. Компактните чадъри обикновено имат диаметър между 70 см и 110 см. Нашата препоръка е да се опитате да постигнете диаметър в горната половина на този диапазон, т.е. 90 см или повече, тъй като това ще осигури достатъчно покритие, за да предпази главата и раменете от дъжда.

Сгъваемите чадъри също могат да предложат подобрени автоматични механизми в сравнение с правите класически чадъри. Те могат да бъдат с механизъм за ръчно отваряне, автоматично отваряне или напълно автоматичен механизъм отваряне и затваряне. При последния дизайн бутонът на чадъра ще разгърне купола за части от секундата; а при натискане за втори път ще го свие, което ви позволява да влезете на сухо и да се отдалечите от дъжда за супер кратко време.

След това стикът може да се сгъне на ръка, за да върне чадъра в напълно затворено състояние. Само сгъваемите чадъри имат този наистина удобен автоматичен дизайн за отваряне и затваряне. Механизмите за правите класически чадъри са с или ръчно отваряне, или само с автоматично отваряне.

Тук е моментът да Ви предупредим относно сгъваемите чадъри; твърде вероятно е те да издържат значително по-малко време в сравнение с правия класически чадър и има няколко причини за това.

Първо, максималният брой ребра в рамката на този сгъваемите чадъри обикновено е осем или девет, но доста често някои могат да имат само шест ребра.

Докато класическите прави чадъри имат от 10 до максимум 24 ребра, създаващи супер здрава рамкова конструкция, до която сгъваемият чадър няма как да се доближи. Ю

На второ място, компактните чадъри имат значително по-сложни рамки и механизми, изключително много сгъваеми и опорни точки, което им позволява да се сгънат до малкия си размер. Сгъваемите чадъри се предлагат в 2-степенен, 3- степенен, 4- степенен или 5- степенен механизъм на сгъване.

Следователно 2- степенен чадър се сгъва на две части, 3- степенен-на три части, 4- степенен – на четири части и 5- степенен чадър – на пет части. По-голямата част от компактните чадъри имат 3- степенен дизайн, което означава, че модел с 8 ребра ще има 24 сгъвания заедно с голям брой свързващи компоненти. В резултат на това има много повече части, които могат да се счупят  във силно ветровито време, или просто поради износване.

Допълнително съображение тук също трябва да бъде и цената. Сгъваемите чадъри могат да варират на цена започваща от 10-15 лв. и да стигнат до над 50, 60 или дори 70 лв. Нашето проучване установи, че харченето между 25 до 40-45 лв. за ветроустойчив сгъваем чадър може да Ви осигури модел, който да е достатъчно стабилен и с качествена конструкция и ако го загубите, това да не означава, че трябва да ипотекирате къщата си, за да си купите нов чадър за дъжд :).

Чудесен избор за такъв чадър е компактният автоматичен сгъваем чадър за дъжд Royal Walk.

 

Класически голям чадър за дъжд – по-голямо покритие и здравина

Класическите чадъри за дъжд са с несгъваем стик, понякога наричан прав, класически чадър или чадър за голф, е направен от един непрекъснат стик и е значително по-дълъг от сгъваемия чадър за дъжд, когато е затворен. Обикновено има дължина между 80 см и 110 см в затворено положение с ширина около 5cm или 6cm, при моделите с права дръжка и 12-14 см, при тези с извита J-образна дръжка (тип бастун).

Ключово предимство на класическият чадъра е, че е много вероятно да бъде по-здрав и устойчив на силен вятър и дъжд, в сравнение с компактния сгъваем чадър. Рамката на чадъра е по-проста, тъй като има по-малко точки на сгъване и сгъваеми компоненти. Материалите, използвани за конструиране на рамката, обикновено са стомана, фибростъкло, алуминий или пластмаса.

Когато чадърът е отворен, ребрата просто се преместват от вертикално положение в хоризонтално положение на дъгата, без да е необходимо да се разгъват. Това е възможно само поради дължината на затворения чадър, който позволява на ребрата да се съхраняват в цялата им дължина, без да се сгъват. В резултат на това, без гънки и свързани слаби точки, чадърът ще бъде здрав и устойчив. Препоръчваме рамката да бъде изработена от комбинация от алуминиева сплав и фибростъкло, тъй като те създават най-здравата структура.

Ето защо, ако търсите най-добрия класически чадър за дъжд, способен да се изправи срещу лошото време и бурите, винаги имайте предвид правия чадър с несгъваем стик. Това може да означава, че трябва да го носите в ръка, или на рамото си, за моделите, които имат калъф с презрамка за носене, но той трябва да ви издържи много по-дълго и следователно да ви спести пари в дългосрочен план.

Размерът на купола е друга чудесна причина да си купите такъв чадър. Докато компактните чадъри обикновено имат размер на диаметъра между 70 см и 110 см, то правите чадъри обикновено имат дължина на диаметъра между 90 см и 130 см, което дава много по-добро покритие и защита от дъжд.

голям чадър за двама души Royal Walk
Ветроустойчив и водоустойчив голям чадър за дъжд Royal Walk
Голям чадър за дъжд с калъф за носене през рамо Royal Walk

Можете да очаквате да постигнете 20-30% повече покритие средно в сравнение с стандартните класически чадъри за дъжд и над 40% повече при най-големите модели класически чадъри в сравнение със средния сгъваем чадър. Препоръчваме диаметърът да бъде най-малко 95 см за покриване на един човек и диаметър от поне 110 см за покриване на двама души, което означава, че чадърът с несгъваем стик също дава възможност за защита на двама души от дъжда. Най-добрият избор за класически прав чадър е Луксозен голям чадър за дъжд – Royal Walk

Ако се обърнем внимание на дръжката на чадъра, това обикновено е най-интересната част от чадъра. Първо и най-важното, дръжките често са значително по-големи при този стил на ветроустойчив чадър. По-големите дръжки са по-лесни за задържане и изпълват цялата ръка. Сравнете това с някои компактни дръжки за чадъри, които могат да бъдат с дължина само няколко сантиметра и могат да причинят дискомфорт, когато се хванат здраво дори за кратък период от време.

Освен това чадърите чадъри често имат дръжка с форма на кука (бастун), което може да бъде голямо предимство; изглеждат страхотно и са много удобни за държане, когато чадърът е едновременно отворен и затворен.

Голяма дъга на покритие – чадър за дъжд с голяма защита

Друга характеристика на правия класически чадър е по-голямата дъга на купола в сравнение с сгъваемия чадър. Обикновено ще намерите сгъваем чадър с по-плосък купол. Това възниква поради механиката на сгъваемата рамка и необходимостта точките на опората да се заключват право в централната част на рамката. Само по краищата на сгъваемият купол на компактния чадър може да се постигне по-голяма кривина с по-гъвкави външни ребра.

За разлика от тях, класическите чадъри имат непрекъснати ребра, способни да се огъват, за да постигнат повишена кривина, придавайки по-голяма дълбочина на купола. Наличието на прав чадър с тази увеличена кривина има голямо предимство, което добавя здравина към купола му и това му позволява да запази формата си дори при силен вятър.

По-голямата дъга на класическите големи чадъри дава по-голяма защита от дъжда на главата, раменете и тялото. сгъваемите чадъри с по-плоски куполи са по-склонни да се „обърнат“ отвътре при силен порив на вятъра при дъжд. Ето защо чадърите за дъжд с по-голяма кривина и дълбочина на купола е много по-трудно да се обърнат навън, като по този начин Ви осигуряват най-добрата защита дори и при силен дъжд.

Цената на чадъра за дъжд е определяща, но не е най-важната

Тук е мястото да поговорим за цената. Внимавайте, когато обмисляте цената, която искате да платите.

Най-ниският клас чадъри за дъжд варират между 10 и 20 лв. Дори да изглеждат добре на външен вид и на снимки това са чадъри с ниско качество и определено не могат да предложат необходимото качество и здравина за добра и дълготрайна защита срещу дъжда.

Всеки знае, че качествените продукти са направени от качествени материали и тествани на всякакви условия, а това струва съответната цена. Препоръчваме да търсите чадър за дъжд с цени между 30-50 лв, за да бъдете сигурни, че имате стабилен и здрав чадър и ще имате защита срещу дъжда дълго време.

Ако искате на научите повече относно КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИЯ ЧАДЪР ЗА НАС, може да прочетете статията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *